De BAS, WijZijn Bergen op Zoom en Stichting TanteLouise organiseren elke 1e dinsdag van de maand een rollatorspreekuur in de diverse ouderensteunpunten in Bergen op Zoom. Iedereen is welkom vanaf 10.00 uur tot 11.00 uur. Let op, de locatie is wisselend.
Voor de data en de locatie in Bergen op Zoom, klik hier.
Tevens doen zij dit 4x per jaar op een woensdag op verschillende locaties in Halsteren en 1x op dinsdagmiddag in Lepelstraat.
Voor de data in Halsteren en Lepelstraat, klik hier.
Tijdens het spreekuur kunt u uw rollator laten controleren en repareren. Ook krijgt u tips over het veilig en juist gebruiken van uw rollator.
Uit onderzoek van Consument en Veiligheid blijkt, dat veel ongelukken met een rollator voorkomen kunnen worden. Dit kan door een veilige rollator aan te schaffen, deze regelmatig te laten testen en de gebruiker goede instructies te geven over het gebruik.
Risicofactoren
Het aantal ongelukken met rollators stijgt sterk. Jaarlijks bezoeken naar schatting 1000 ouderen een Spoedeisende Hulpafdeling van een ziekenhuis als gevolg van een ongeluk waarbij een rollator betrokken is. Vaak eindigt zo’n ongeluk met een ernstig trauma, zoals een gebroken heup.
Er zijn vier belangrijke risicofactoren bij het gebruik van een rollator:
De rollator zelf kan de oorzaak zijn: slechte kwaliteit, waardoor minder stabiel, of niet goed onderhouden, bijvoorbeeld een slecht functionerende rem. Ook de buitenwereld speelt een rol: een boomwortel die de stoeptegels omhoog duwt, een hoge stoep of hellende trottoirs. Daarnaast speelt de vaardigheid van de gebruiker zelf mee. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om bij het gaan zitten op de rollator deze goed op de rem te zetten.
Tijdens het rollatorspreekuur zijn er goed opgeleide vrijwilligers aanwezig die u instructies kunnen geven over het gebruik van uw rollator en kleine reparaties/ onderhoudwerkzaamheden kunnen uit voeren. Zij weten of de rollator op de juiste hoogte is afgesteld en ook hebben zij informatie over hoe men de rollator veilig kan gebruiken. Denk bijvoorbeeld eens aan de stoeprand op en af, of hoe moet ik nu een helling afdalen. De vrijwillligers willen daarbij graag helpen. De hulp is gratis. Gemaakte kosten, bijvoorbeeld voor onderdelen, worden wel in rekening gebracht.
Aanmelden voor het rollatorspreekuur is niet nodig.
U kunt tussen de genoemde tijden binnen wandelen