Mantelzorg Ondersteuning

Ik ben op zoek naar...

zoeken

 


Mantelzorg Bergen op Zoom is een initiatief van Stichting Welzijn Ouderen samen met Vraagwijzer Bergen op Zoom en stichting Tante Louise. Mantelzorg Bergen op Zoom is er voor u als mantelzorger.

 

Wat is mantelzorg?
Mantelzorg is onbetaalde zorg voor een chronische zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis. Mantelzorg bestaat in vele vormen en is bij iedereen weer anders. Sommige mensen helpen anderen met huishoudelijk werk of komen iedere dag even langs. Anderen zorgen dagelijks voor een zorgbehoeftige partner of een ziek familielid. 

Het kan zijn dat de zorg voor de ander geleidelijk aan is gegroeid en een vanzelfsprekend deel van uw dagelijks leven is geworden. U kunt ook mantelzorger zijn geworden na een plotselinge crisis van een ander die op u rekent. Slechts weinig mantelzorgers hebben de gelegenheid gehad hun rol bewust en weloverwogen op zich te nemen. 

Wanneer (en hoe) komt u voor deze voorziening in aanmerking?
Mantelzorgers ontlenen plezier en eigenwaarde aan het zorgen voor een ander maar het kan ook te zwaar worden. Anderen in uw omgeving zien dat vaak niet. Met al uw vragen maar ook voor een luisterend oor kunt u bij ons terecht. Vraagwijzer helpt o.a. bij het bieden van:

 

Informatie en advies
Voor individuele mantelzorgsituaties, informatie en advies kunt u bij ons terecht. Voor het laatste nieuws en ontwikkelingen op mantelzorggebied leest u onze nieuwsbrief mantelzorg. 

Emotionele steun
Heeft u behoefte aan een persoonlijk gesprek of contact met lotgenoten dan kunt u bij ons terecht. Mantelzorg Bergen op Zoom beschikt over een groot sociaal netwerk op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Regelmatig organiseren wij een mantelzorgcafé waar u in contact komt met andere mantelzorgers. 

Educatieve ondersteuning
Informatie geven aan mantelzorgers door middel van een lezing, een cursus of themabijeenkomst. Daarnaast het adviseren van collega- instellingen en bespreekbaar maken van problemen en knelpunten waar mantelzorgers tegenaan lopen. 

Directe praktische steun 
Hand- en spandiensten in en om het huis, zoals tuinonderhoud, hulp bij administratie, boodschappen doen of de klussendienst. Deze steun wordt veelal vanuit vrijwilligersorganisaties geboden.


Respijtzorg
Respijtzorg is bedoeld om tijdelijk de zorg van de mantelzorger over te nemen. Het gaat om vormen van zorg die zowel buitenshuis als thuis worden geboden. Het steunpunt bemiddelt en ondersteunt de beschikbare vormen van respijtzorg. 

Dag van de Mantelzorg 
Jaarlijks vindt op 10 november De Dag van de Mantelzorg plaats. Op deze dag wordt extra aandacht besteed aan mantelzorgers. Mantelzorg Bergen op Zoom houdt zich in de gemeente Bergen op Zoom bezig met het organiseren van deze dag.

  

Nieuwsbrief Mantelzorg

Mantelzorg Bergen op Zoom geeft éénmaal per kwartaal een nieuwsbrief uit. In deze nieuwsbrief leest u informatie over landelijke en plaatselijke organisaties, activiteiten en regelgeving die er zijn voor u als mantelzorger.

U kunt zich abonneren door een e-mail te sturen naar info@mantelzorgboz.nl of u op te geven via 0164-299491.

Bestaande nieuwsbrieven kunt u vinden onder downloads, Mantelzorg Bergen op Zoom.

 

Hoe te bereiken:

Hoe uw situatie ook is en welke mantelzorgtaken u ook verricht, het is belangrijk om uw eigen behoeften niet uit het oog te verliezen. Het welzijn van de mantelzorger is voor het blijven uitvoeren van de mantelzorgtaken van groot belang. Hebt u behoefte aan contact of heeft u vragen over het omgaan met een bepaalde zorgsituatie? Neem dan contact op met Mantelzorg Bergen op Zoom. Ook jonge mantelzorgers die thuis opgroeien met een langdurig ziek, verslaafd of een gehandicapt familielid kunnen bij Mantelzorg Bergen op Zoom terecht! 
Mantelzorg Bergen op Zoom is telefonisch bereikbaar op: 0164-299491 of per e-mail info@mantelzorgboz.nl.

       

Langskomen? 
Het bezoekadres van Mantelzorg Bergen op Zoom is Jacob Obrechtlaan 5, 4611 AP Bergen op Zoom 


Ook de Vraagwijzer-adviseurs kunnen u inlichtingen geven over of aanmelden bij Mantelzorg Bergen op Zoom.