Reizen met Openbaar Vervoer (OV)

Ik ben op zoek naar...

zoeken
nr_cache/thumb-c46fa23e65d25bda93e77967b4ede978-568x1500.png

Om met het openbaar vervoer te reizen heeft men een OV chipkaart nodig. Deze kost € 7.50. In en uitchecken moet bij bij de incheckpaal gebeuren. Men moet altijd de OV chipkaart voor de allereerste keer activeren bij een oplaadpunt bij de winkels. Er zijn 2 soorten OV chipkaarten:

 

Anonieme OV chipkaart: te koop bij stations, tabakszaken, balies, supermarkten. Deze kaart is te gebruiken door meerdere personen tegelijk en is 4 jaar geldig.

Persoonlijke kaart. Deze kaart is persoonsgebonden. De OV chipkaart is te bestellen via de website www.ov-chipkaart.nl. Deze is geschikt voor leeftijdskorting. U kunt een online overzicht van het gebruik krijgen. De kaart is te blokkeren bij diefstal. De kaart wordt thuisgestuurd en is 5 jaar geldig.

 

Als u het moeilijk vindt om voor de eerste keer alleen te reizen, kan het voor u een tussenstap zijn om eerst met een bekende of vrijwilliger te gaan reizen, waarbij u de onkosten voor de vrijwilliger vergoedt. Dan kunt u vertrouwen opbouwen in het reizen met het openbaar vervoer. Misschien bent u niet meer gewend om te vragen of iemand u even wilt helpen. Of de chauffeur te vragen om extra om te roepen wanneer u er uit wil. Dat mag altijd.

 

Reizen met rolstoel, rollator of scootmobiel

 

Met de bus:

Alle streekbussen zijn toegankelijk voor rollator en rolstoel. Een elektrische rolstoel en scootmobiel mogen niet in de bus. Voor de rolstoel gebruiker is er in het midden van de bus een rolstoelplank aanwezig.  Hierdoor kan de rolstoel het voertuig in gereden worden. Er is aan de zijkant een blauwe knop om de chauffeur te waarschuwen dat u mee wilt reizen. De chauffeur verleent assistentie als dit nodig is.

In elke bus is een multifunctionele ruimte ingericht. Hier kan een rolstoel in staan maar ook een kinderwagen, rollator of bagage.

 

In de regio West Brabant zijn alle stoepen en bussen toegankelijk gemaakt voor rolstoel en rollator. Op de stoepen zijn ribbels aangebracht voor blinden en slechtzienden. Het betekent een verandering van de stoep: een draaiing, einde, of afstapje.

 

Met de trein:

Een elektrische rolstoel en scootmobiel mag wel in de trein d.m.v. een instaphulp. Sommige treinstellen zijn gelijkvloers: de Sprinter treinstellen. U kunt ook voor hulp bij het in-en uit stappen begeleiding vragen op het station. Deze begeleiding dient men 3 uur van te voren aan te vragen en is gratis.

 

Voor meer informatie en het plannen van uw reis klik hier.