Meest gestelde vragen Vraagwijzer

Ik ben op zoek naar...

zoeken
  dinsdag, 27 mei 2014

VRAAG: Het lopen gaat moeizamer en ik ben soms bang om te vallen. Ik zou graag een rollator gaan gebruiken, hoe kom ik aan een rollator?

Vanaf heden worden de eenvoudige loophulpmiddelen (zoals rollator, looprek, kruk en wandelstok) niet meer vanuit de AWBZ vergoed. Deze hulpmiddelen kunt u voortaan alleen nog lenen, huren óf kopen. U kunt hiervoor in Bergen op Zoom terecht bij:

- de Gezondshop, Boerhaaveplein 9a in Bergen op Zoom (naast het Lievensberg Ziekenhuis), telefoonnr. 088 -5602040

- Medicura / Kruisvereniging aan de Antwerpsestraat 101 in Bergen op Zoom, telefoonnr. 088-007 11 00

 

VRAAG: Kan ik gebruik maken van de Deeltaxi?

Deeltaxi is een aanvulling op het openbaar vervoer. Een Deeltaxi deelt u doorgaans met andere passagiers. Hierdoor kan een deeltaxirit langer duren (maximaal 30 minuten) dan een gewone taxirit, maar de deeltaxi is veel voordeliger. Er is sprake van deur tot deur vervoer. U dient een deeltaxirit minimaal 2 uur van tevoren te bestellen. In de folder van de Deeltaxi of op hun website vindt u veel meer informatie over de deeltaxi. (o.a. over tarieven)

 

VRAAG: Hoe kom ik in aanmerking voor de Deeltaxi?

Iedereen kan een klantenpas voor het standaard klanttarief aanvragen, ongeacht leeftijd.

Als iemand beperkt is bij gebruik van het openbaar vervoer en er is geen andere vervoersmogelijkheid, kan er vanuit de Wmo een indicatie gegeven worden om tegen een gereduceerd tarief te reizen. Om hiervoor in aanmerking te kunnen komen zal er een beoordeling plaats moeten vinden. Er zal samen met de aanvrager gekeken worden naar de vervoersbehoefte en eventuele mogelijkheden om dit op te lossen.

 

VRAAG: Ik voel me onveilig in huis omdat ik pas gevallen ben, hoe kan ik hulp inroepen als dit nog een keer gebeurt?

Als u zich onveilig voelt in huis omdat u alleen woont, wat ouder bent of uw gezondheid wat minder is, dan kan personenalarmering iets voor u zijn. Hiermee kunt u in noodgevallen altijd hulp inroepen. U heeft hiervoor een vaste telefoonlijn nodig. U kunt kiezen tussen:

Sociale alarmering: Hierbij geeft u minimaal 3 familieleden, kennissen of buren op die binnen ± 10 minuten bij u kunnen zijn. Het is wel belangrijk dat ieder van deze personen een huissleutel van uw woning in zijn of haar bezit heeft.

Professionele alarmering: Bij deze optie hoeft u geen naasten op te geven. Hierbij maakt u gebruik van opvolging verzorgd door professionele verzorgers.

De vraagwijzeradviseur kan u uitleg geven over de mogelijkheden, prijzen en eventueel een aanvraag met u doen.

 

VRAAG: Betaal ik voor de zorg die ik thuis krijg (zorg zonder verblijf) en voor de Wmo?

U betaalt een eigen bijdrage voor de zorg uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) die u thuis krijgt (zorg zonder verblijf), bijvoorbeeld verpleging en verzorging. Ook betaalt u een eigen bijdrage voor hulpmiddelen en voorzieningen uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), zoals een scootmobiel, huishoudelijke hulp of een woningaanpassing. Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) stelt de hoogte van uw eigen bijdrage vast en int deze. De hoogte van uw eigen bijdrage hangt af van:

- het aantal personen binnen uw huishouden;

- uw leeftijd;

- uw verzamelinkomen en dat van uw partner;

- uw eigen vermogen en dat van uw partner;

- de zorg, hulp en voorzieningen die u heeft ontvangen (in de vorm van een persoonsgebonden budget (pgb) of in natura);

Wilt u meer weten over uw eigen specifieke situatie, de vraagwijzeradviseur kan u hierbij helpen.

 

VRAAG: Ik ben alleen en kan vanwege gezondheidsproblemen niet meer goed koken, is er iets als tafeltje dekje?

Wanneer u zelf moeite heeft met koken kunt u gebruik maken van een maaltijdservice. Dit kan door middel van koelverse maaltijden die bij u thuis bezorgd worden. Deze kunt u bewaren in de koelkast en opwarmen in de magnetron. Ook is het mogelijk om vriesverse maaltijden te laten leveren, die u in de vriezer kunt bewaren. Wanneer u liever het eten direct warm ontvangt, kan dat via een traiteur. De vraagwijzeradviseur kan u uitleg geven over de mogelijkheden, prijzen en eventueel een aanvraag met u doen.

 

VRAAG: Ik moet elk jaar een deel van mijn ontvangen huurtoeslag terugbetalen hoe kan dat?

Huurtoeslag wordt voorlopig toegekend op basis van het inkomen dat u ooit aan de belastingdienst heeft opgegeven als verzamelinkomen. U krijgt de toeslag dan als voorschot. Wanneer na aangifte blijkt dat uw inkomen hoger is geweest dan ooit opgegeven bij de belastingdienst, moet u de teveel uitbetaalde huurtoeslag terugbetalen. Het is belangrijk dat u zelf uw toetsingsinkomen wijzigt, zodat u in de toekomst niet teveel toeslag meer ontvangt. De vraagwijzeradviseur kan dit aan u uitleggen en u hierbij helpen.

 

VRAAG: Het lukt mij niet meer om mijn huis goed schoon te houden, kan ik hier hulp voor aanvragen?

Een gezin is samen verantwoordelijk voor het huishouden, ondanks werk, studie en hobby's. Gebruikelijke zorg is de normale, dagelijkse zorg die partners, ouders, inwonende kinderen en/of andere huisgenoten elkaar geven. Bijvoorbeeld koken en schoonmaken. Als er geen gebruikelijke zorg (mogelijk) is, kunnen mensen in uw omgeving (familieleden, vrienden) vaak de benodigde ondersteuning bieden. Als het niet lukt om zelf tot goede oplossingen te komen, kan de gemeente mogelijk ondersteuning bieden. Een medewerker van de gemeente zoekt eerst samen met u naar de mogelijkheden om zelf oplossingen te realiseren. Vanuit de Wmo wordt alleen gecompenseerd wat niet op een andere manier opgelost kan worden om het gewenste resultaat te bereiken.

 

VRAAG: Mijn man heeft twee jaar geleden een herseninfarct gehad. Hij is nu hele dagen thuis, afhankelijk van mijn zorg en heeft moeite om de dag invulling te geven, terwijl het voorheen een ondernemende man was. Ik vind dit erg moeilijk, wat kan ik doen?

Er is waarschijnlijk veel veranderd voor uw echtgenoot, maar ook voor u zal alles anders zijn geworden. Buiten echtgenote bent u nu ook een mantelzorger geworden. De vraagwijzeradviseur kan een luisterend oor bieden en meedenken over mogelijkheden om het voor u beide draaglijker te maken. Daarnaast kan samen met uw echtgenoot gekeken worden naar vormen van dagbesteding gericht op zijn kunnen en interesses.

 

VRAAG: Mijn moeder wil zich alvast inschrijven voor het verzorgingshuis voor wanneer het later nodig is.

Het is niet mogelijk om iemand in te schrijven voor het verzorgingshuis wanneer die zorg nog niet nodig is. Wanneer iemand zich op een wachtlijst wil plaatsen voor een verzorgingshuis, kan deze bij het CIZ een indicatie aanvragen. Het CIZ beoordeelt of deze persoon zoveel zorg nodig heeft dat opname noodzakelijk is. Alleen met deze indicatie kan men in aanmerking komen voor het verzorgingshuis. De vraagwijzeradviseur kan u hierover meer vertellen en eventueel helpen bij de aanvraag.

 

VRAAG: Ik ben op zoek naar een gelijkvloerse woning omdat het traplopen steeds slechter gaat. Waar kan ik terecht?

Wanneer u om medische redenen niet meer in uw woning kunt blijven wonen en u op zoek bent naar een gelijkvloerse of aangepaste huurwoning, kunt u zich in laten schrijven bij zuidwestwonen.nl als woningzoekende. U kunt dan iedere week reageren op het aanbod zoals is vermeld op de website.

Meestal zijn deze woningen voor 50plussers, met een maximale gezinsgrootte van 2 personen (dus geen inwonende kinderen). Ook jongere mensen die slecht ter been zijn kunnen in aanmerking komen. U kunt voorrang krijgen bij het toewijzen van een woning als er sprake is van een medische noodzaak. Dat betekent dat u vanwege fysieke beperkingen of zorgbehoeften dringend een andere  woning nodig heeft. De vraagwijzeradviseurs vullen indien er voldaan is aan alle voorwaarden samen met u een woningindicatie-onderzoek in. Een onderzoek duurt minimaal 30 minuten! U dient uw legitimatiebewijs en een afschrift van uw medicatielijst (op te vragen bij uw apotheek) mee te nemen. Ook hebben we een indicatie van uw inkomen nodig.

Terug naar het overzicht »